صورتحساب الکترونیکی مالیات یکی از انواع صورتحساب انجام معاملات از طریق اشخاص ثالث می باشد. همچنین طبق ماده 169 مختص قانون مالیات های مستقیم، اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل باید این نوع صورتحساب را صادر کنند. زیرا در صورتحساب الکترونیکی مربوط به مالیات بایستی شماره اقتصادی مختص به فعالیت فرد و طرف معامله در آن ذکر گردد.
همچنین در سامانه مودیان مالیاتی، فاکتور فروش ثبت و بارگذاری شود. البته بر اساس فراخوان های فرستاده شده به تمام مودیان مالیاتی، از اوایل سال 1402، تنظیم و ارسال معاملات فصلی و صورتحساب مالیاتی اجباری شده است. در نتیجه مودیان بایستی قادر به ارسال و صدور صورتحساب مالیات خود باشند.
آنچه در این مقاله میخوانید :
منظور از صورت حساب الکترونیکی مالیات چیست؟
صورتحساب الکترونیکی مالیات یک سیستم یا فرآیند دیجیتال است که برای مدیریت و پیگیری تراکنشهای مالی و مالیاتی طراحی شده است. هدف اصلی این سیستم، سادهسازی فرآیندهای مالیاتی و کاهش هزینهها و زمان لازم برای تهیه و ارسال صورتحسابها و گزارشهای مالیاتی است. به یاد داشته باشید که از کتمان درآمد خودداری کنید تا برایتان مشکلی پیش نیاید.
انواع صورتحساب الکترونیکی مالیات
در متن مختص به قانون سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی، صورتحساب الکترونیکی مالیات دارای شماره انحصار یافته مالیاتی می باشد. البته اطلاعات درج شده در این نوع صورتحساب در حافظه مالیاتی فروشنده یا فروشگاه ذخیره می گردد.
همچنین سامانه مودیان این شماره انحصار یافته را نیز به فاکتور فروش تخصیص می دهد. بنابراین جهت شماره گذاری فاکتورها به مودیان نیازی نیست. علاوه بر این این نوع صورتحساب قابلیت ذخیره سازی در حافظه مالیاتی فروشنده داشته و در بین خریدار و فروشنده هیچ فاکتور رسمی رد و بدل نمی شود. پس صورتحساب الکترونیکی نوعی فاکتور فروش بوده که در 3 دسته زیر تقسیم بندی می شوند.
صورتحساب الکترونیکی نوع اول
صورتحساب الکترونیکی مالیات نوع اول حاوی اطلاعات کامل خریدار و فروشنده می باشد. همچنین مودیان مالیاتی با توجه به قانون ملزم هستند که تمام اطلاعات از جمله مشخصات کالا، نوع فروش و اطلاعات هویتی خریدار را ذکر کنند.
ناگفته نماند که صورتحساب الکترونیکی نوع اول اگر در سایت مودیان، شماره اقتصادی آن ثبت شده باشد سند رسمی جهت محاسبه مالیات مورد استفاده قرار می گیرد.
صورتحساب الکترونیکی نوع دوم
صورتحساب الکترونیکی مالیات نوع دوم بر خلاف نوع اول، اطلاعات مربوط به خریدار در آن ثبت نمی شود. پس چنین صورتحسابی برای اعتبار مالیاتی به کار برده نمی شود. زیرا اطلاعات مربوط به خریدار ثبت نشده یا مورد تایید نمی باشد.
صورتحساب الکترونیکی نوع سوم
مبلغی در این نوع صورتحساب پرداخت شده است و اطلاعات کمی در مورد فروشنده، تاریخ و زمان صدور فیش نیز ذکر می گردد. ولی هیچ گونه اطلاعاتی درباره جزئیات محصول یا خریدار قابل رویت نمی باشد. پس صورتحساب نوع سوم را نمی توان نوعی سند جهت محاسبه مالیات مورد استفاده قرار داد. برای نمونه رسید پرداخت خودپرداز زیرمجموعه صورتحساب الکترونیکی نوع سوم می باشد.
انواع صورتحساب الکترونیکی مالیات بر مبنای موضوع و ماهیت
صورتحساب الکترونیکی مالیات علاوه بر صورتحساب های نوع اول، دوم و سوم نیز بر مبنای موضوع و ماهیت یا عملیات های ویژه که باید انجام دهد نیز دسته بندی می شود. پس در چنین حالتی، صورتحساب مالیات از نوع الکترونیکی بر حسب موضوع و ماهیت به 4 گروه زیر تقسیم بندی می گردند.
صورتحساب الکترونیکی اصلی
این نوع صورتحساب بعد از انجام هرگونه معامله ای صدور می گردد. بنابراین شرکت حسابداری با صورتحساب الکترونیکی اصلی بیشترین سروکار را دارد.
صورتحساب الکترونیکی اصلاحی
برخی مواقع با وجود صدور صورتحساب الکترونیکی اصلی، مواردی به اصلاح نیاز دارند. پس اگر اطلاعات نیازمند اصلاح مواردی همچون تغییر شناسه کالا، اطلاعات خریدار و … را شامل نشوند در واقع صورتحساب الکترونیکی اصلاحی را صدور می نمایند.
صورتحساب الکترونیکی ابطالی
در شرایطی که پس از انجام خدمات مالی و حسابداری تغییری در اطلاعات صورتحساب به وجود آید منجر به صدور صورتحساب الکترونیکی ابطالی می گردد. البته محل قرارگیری این نوع اطلاعات در ردیف اقلام اصلی می باشد.
صورتحساب الکترونیکی برگشت از فروش
اگر به محض صدور صورتحساب الکترونیکی، موضوع معامله برگشت داده شود شرکت حسابداری قادر به صدور صورتحساب الکترونیکی برگشت از فروش می باشد.
الگوهای صورتحساب الکترونیکی مالیات
جهت انجام انواع فعالیت ها و معاملات مودیان مالیاتی، الگوهای مختلفی تعبیه شده است. البته چنین الگوهای صورتحساب الکترونیکی مالیات کاملا ویژه برای صورتحساب های مرتبط تنظیم می گردند. برای مثال برخی از اقلام به صورت اختصاصی و برخی دیگر الگوهای مشترکی دارند. همچنین این نوع الگوها در 3 دسته تقسیم بندی می شوند که به شرح زیر می باشند.
الگوی صورتحساب الکترونیکی نوع اول
تعداد الگوهای مورد استفاده در الگوی صورتحساب الکترونیکی نوع اول موارد زیر را در بر می گیرد.
- فروش (الگوی اول)
- فروش ارزی (الگوی دوم)
- طلا، جواهر و پلاتین (الگوی سوم)
- قرارداد پیمانکاری (الگوی چهارم)
- قبوض پرداخت (الگوی پنجم)
- بلیط هواپیما (الگوی ششم)
- صادرات (الگوی هفتم)
الگوی صورتحساب الکترونیکی نوع دوم
تعداد الگوهای مورد استفاده در الگوی صورتحساب الکترونیکی نوع دوم موارد زیر را در بر می گیرد.
فروش (الگوی اول)
طلا، جواهر و پلاتین (الگوی دوم)
الگوی صورتحساب الکترونیکی نوع سوم
این نوع الگو همان رسید پرداخت خودپرداز یا درگاه الکترونیکی می باشد. درنتیجه الگوی مشخصی برای الگوی صورتحساب الکترونیکی نوع سوم وجود نداشته و نمی توان آن را در دسته بندی مشخصی قرار داد.
علت صدور صورتحساب الکترونیکی مالیات چیست؟
هر فرد به عنوان مودی مالیاتی می تواند از خدمات مشاوره مالی و مالیاتی بهره مند شود تا از دلیل نیاز به صدور صورتحساب الکترونیکی خود مطلع گردد. بنابراین قبل از صدور این نوع صورتحساب بایستی مزایای آن مورد بررسی قرار گیرد. درنتیجه اگر صورتحساب الکترونیکی صادر گردد شرکت حسابداری از مزایای زیر بهره مند می شود.
به ثبت معاملات فصلی به صورت کامل از طریق سامانه مودیان نیازی نیست. مراجعه به اسناد و دفاتر مودی مالیاتی حذف می شود. شرکت مورد نظر از از تمام تسهیلات مربوط به ماده 4 قانون سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی برخوردار می باشد. معاف از تمام جرائم مالیاتی می باشد.
نحوه صدور صورتحساب الکترونیکی مالیات
صدور صورتحساب الکترونیکی از نوع مالیات با دو روش امکان پذیر می باشد. یکی از این روش ها از طریق سامانه مودیان و دیگری از طریق سامانه ثبت معاملات آنلاین یا ثامن است. پس هر مودی بسته به نیاز و ترجیح شخصی خود یکی از این روش ها را انتخاب می نماید.
از طریق سامانه مودیان
جهت صدور صورتحساب الکترونیکی مالیات از طریق سامانه مودیان باید مراحل زیر را طی نمود.
- ثبت نام در نظام مالیاتی
- تهیه پایانه فروشگاهی معتبر جهت ایجاد اصلاحات و صدور صورتحساب
- دریافت گواهی امضای الکترونیکی
- دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی
- پیکربندی و ثبت مشخصات در پایانه فروشگاهی
- دریافت شناسه کالا/خدمات از وزارت صنعت، معدن و تجارت
- دریافت فهرست شناسه کالا/خدمات
- صدور صورتحساب الکترونیکی
- ارسال یا ثبت صورتحساب مودی در سامانه مودیان
از طریق سامانه ثبت معاملات آنلاین (ثامن)
جهت صدور صورتحساب الکترونیکی مالیات از طریق سامانه ثبت معاملات آنلاین یا ثامن نیز به طی نمودن یکسری مراحل نیاز است که به شرح زیر می باشند.
- مراجعه به سامانه درگاه ملی پرداخت مالیات (در این مرحله باید رمز عبور و نام کاربری را وارد کنید)
- کلیک روی دکمه عضویت و ایجاد کارپوشه
- ثبت اطلاعات و ایجاد کارپوشه
- برگشت به سامانه مودیان و ارسال صورتحساب های خود
کلام آخر
صورتحساب الکترونیکی مالیات یک ابزار مؤثر برای بهبود مدیریت مالی و مالیاتی است که دقت، شفافیت و کارایی را افزایش میدهد. این سیستم با کاهش خطاهای انسانی و صرفهجویی در زمان و هزینه، کسبوکارها را قادر میسازد تا به راحتی به قوانین مالیاتی پایبند باشند. همچنین، با تسهیل دسترسی به اطلاعات و ارائه گزارشهای دقیق، امکان تحلیل بهتر دادههای مالی را فراهم میکند. در نتیجه، صورتحساب الکترونیکی مالیات میتواند به بهبود کلی نظام مالیاتی و کاهش فرار مالیاتی کمک کند، و این به نفع دولتها و کسبوکارها است.
حسابدار برتر
سوالات متداول
صورتحساب الکترونیکی مالیات چیست؟
صورتحساب الکترونیکی مالیات یک سیستم دیجیتال برای مدیریت، ثبت و ارسال تراکنشهای مالیاتی با دقت و کارایی بالا است.
صدور صورتحساب الکترونیکی مالیات چگونه است؟
صدور صورتحساب الکترونیکی مالیات شامل ثبت تراکنشها، ایجاد اسناد دیجیتال، ارسال به سامانه مالیاتی و دریافت تاییدیه الکترونیکی است.