اظهارنامه مالیاتی کارنامه مالی یک شرکت، کارخانه، کسب و کاری تجاری و… است، که جهت بررسی دقیق مالیات به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال می شود. این اسناد در سامانه الکترونیکی سازمان امور مالیاتی کشور قابل تکمیل و تغییر است. از طریق چنین مدارکی دولت می تواند مالیات حاصل از درآمد را تعیین کند.
تحت چنین شرایطی به صورت دقیق و عادلانه میزان مالیات هر یک از فعالان تجاری تعیین خواهد شد. عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی می تواند عواقب جبران ناپذیری را در پی داشته باشد. تحت چنین شرایطی مستلزم پرداخت جریمه به صورت نقدی و اعتباری خواهید شد.
آنچه در این مقاله میخوانید :
عواقب عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی چیست؟
برخلاف تمامی باورهای رایج عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی می تواند عواقب جبران ناپذیری داشته باشد. تحت چنین شرایطی مستلزم پرداخت هزینه مازادی خواهید شد. این هزینه پرداختی مازاد، جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی می باشد. طبق قانون جدید ۳۰ درصد مبلغ کل مالیات سال جاری را باید اشخاص حقوقی به عنوان جریمه پرداخت کنند.
این مقدار برای اشخاص حقیقی ۱۰ درصد می باشد. همچنین عدم پرداخت این جریمه در موعد مقرر می تواند باعث پرداخت اضافه شدن مبلغ پرداختی شود.
ماده ۱۹۲ مالیات مستقیم در مورد جرائم مالیاتی
یکی از قوانین وضع شده جدید برای عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی، ماده ۱۹۲ می باشد. بر اساس این ماده مودی یا نماینده که مکلف به ارسال اظهارنامه هستند؛ مستلزم به تسلیم آن در موعد مقرر هستند. در غیر این صورت مودی یا نماینده مشمول جریمه ای معادل ۱۰ درصد از مالیات سال جاری خواهند شد.
ماده ۱۹۳ مالیات مستقیم در مورد جرائم مالیاتی
از دیگر قوانین مهم در عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی، ماده ۱۹۳ می باشد. این ماده نیز توضیحی دقیق در خصوص عدم ارسال این اظهارنامه را بیان کرده است. تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی باید به قوانین موجود در مورد این اظهارنامه توجه کنند. اصلاحات مربوط به این ماده در سال ۱۳۹۴ اعلام شده است.
بر اساس این ماده دفاتر قانونی مکلف به نگهداری ترازنامه و حساب سود و زیان هستند. عدم ارائه این دفاتر توسط افراد حقیقی و حقوقی شامل جریمه ۲۰ درصدی خواهد شد. مبلغ جریمه به مالیات سال جاری اضافه می شود.
ماده ۲۲۶ مالیات مستقیم در مورد جرائم مالیاتی
سازمان امور مالیاتی کشور در ماده های مختلف به عواقب عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی اشاره کرد. در واقع بر اساس شرایط موجود جریمه نهایی تعیین خواهد شد. بر اساس ماده ۲۲۶ عدم تسلیم اظهارنامه و تراز سود و زیان در موعد مقرر موجب عدم رسیدگی در بازه زمانی از پیش تعیین شده خواهد شد. تحت چنین شرایطی مالیات مستقیم نخواهد بود. این ماده اشاره دقیقی به ارسال اظهارنامه های مالیاتی در موعد مقرر دارد.
انواع جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی
سازمان امور مالیاتی کشور جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی را به دو صورت اعتباری و نقدی در نظر گرفته است سازمان امور مالیاتی کشور نوع جریمه را تعیین خواهد کرد. بر اساس ماده ۱۹۲ مالیات مستقیم در مورد جرایم مالیاتی جریمه نقدی تعیین خواهد شد. مبلغ جریمه پرداختی نقدی برای اشخاص حقیقی ۳۰ درصد و برای اشخاص حقوقی ۱۰ درصد تعیین شده است.
جریمه اعتباری شامل افرادی می شود، که معافیت مالیاتی یا نرخ صفر دارند. برخلاف تمامی باورهای رایج چنین افرادی نیز اظهارنامه عملکرد خود را باید در سامانه الکترونیکی بارگذاری کنند. در غیر این صورت معافیت مالیاتی خود را از دست خواهد داد. اگر اشخاص حقیقی و حقوقی این جرم را سه سال متوالی تکرار کنند؛ هرگونه بخشودگی و تخفیف خود را از دست خواهند داد. این نوع از جریمه اعتبار تلقی می شود و تعداد محدودی از اشخاص حقیقی و حقوقی را شامل می شود.
آیا جرایم قابل بخشش هستند؟
از دیدگاه قانون عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی جرم تلقی می شود و مطابق با قوانین جرایم تعیین خواهد شد. در پاسخ این سوال باید اشاره کرد، که بله_ جرائم قابل بخشش هستند. لازمه بخشش پرداخت جریمه نقدی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی می باشد. جریمه اعتباری نیز توسط سازمان امور مالیاتی کشور تعیین می شود. در صورت تکرار جرم این سازمان جرائم بیشتری را برای فرد خاطی در نظر خواهد گرفت.
در صورتی که جرم مالیاتی بخشیده نشود؛ فرد ممنوع الخروج خواهد شد. همچنین تمامی حساب های بانکی توسط این سازمان مسدود خواهد شد.
اظهارنامه مالیاتی برآوردی چیست؟
اظهارنامه نامه مالیاتی انواع مختلفی دارد، که یکی از نمونه های مشهور آن اظهارنامه مالیاتی برآوردی می باشد. عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی می تواند مشکلات متعددی را برای اشخاص حقیقی و حقوقی در پی داشته باشد. اظهارنامه مالیاتی برآوردی از سوی سازمان امور مالیاتی کشور و به منظور برآورد مالیات متخلفین صادر می شود.
این اظهارنامه گزارشی از عملکرد سالیانه مودیانی می باشد، که در ارائه اظهارنامه مالیاتی و یا رعایت مقررات اظهارنامه مالیاتی به صورت خلاصه وار اشاره شده است.
ممنوع الخروجی با جریمه مالیاتی
عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی تبعاتی مختلفی اعم از ممنوع الخروجی را در پی خواهد داشت. از آن جایی که عدم پرداخت جریمه مالیاتی از دیدگاه دولت و قوانین جرم می باشد؛ فرد خاطی به عنوان مجرم از سوی نهادهای قضایی ممنوع الخروج خواهد شد. هدف از اجرای چنین قانونی جلوگیری از فرارهای مالیاتی در کشور می باشد.
پس از پرداخت جریمه مالیاتی فرد مجاز به خروج از کشور خواهد بود. در صورت عدم پرداخت جریمه ممنوع الخروجی فرد تمدید خواهد شد.
تفاوت جریمه اشخاص حقیقی و حقوقی
در حالت کلی قوانین سازمان امور مالیاتی کشور به صورت عادلانه وضع شده است. عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی را مستلزم به پرداخت جریمه نقدی می کند. مبلغ این جریمه برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت می باشد.
بر اساس قوانین و اصلاحیه های جدید اشخاص حقوقی ۳۰ درصد از مالیات مستقیم سال جاری را به عنوان جریمه باید پرداخت کنند. در صورتی که این مقدار برای اشخاص حقیقی ۱۰ درصد در نظر گرفته شده است.
نکات مهم به مودیان و نکات مهم در تنظیم اظهارنامه مالیاتی
برای این که شامل جریمه عدم اظهارنامه مالیاتی نشوید، در موعد مقرر نسبت به پرداخت ارسال آن اقدام نمایید. هنگام تقریر اظهارنامه مالیاتی باید به نکات مهمی توجه داشته باشید. از سری نکات مهم می توان به ارسال اظهارنامه مالیاتی از طریق سامانه الکترونیکی اشاره کرد. تحت چنین شرایطی در وقت و هزینه نیز صرفه جویی خواهید کرد. نکته بعدی تعیین سالی مالی می باشد، تا سازمان به صورت دقیق حسابرسی را انجام دهد.
در صورت عدم فعالیت نیز باید اظهارنامه مالیاتی خود را ارسال کنید؛ در غیر این صورت شامل جریمه خواهید شد. در صورت ارسال به موقع شانس دریافت تخفیفی از این سازمان را خواهید داشت.
کلام آخر
عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی می تواند تبعات قانونی مختلفی را در پی داشته باشد. در همین راستا اشخاص حقیقی و حقوقی باید در موعد مشخص اظهارنامه خود را ارسال کنند. در غیر این صورت جریمه به صورت نقدی و اعتباری تعیین خواهد شد. جریمه نقدی برای اشخاص حقیقی ۳۰ درصد و برای اشخاص حقوقی ۱۰ درصد تعیین شده است.
همچنین عدم پرداخت جریمه نیز تبعات مختلفی نظیر: ممنوع الخروجی و مسدود شدن حساب های بانکی را در پی خواهد داشت. حتما در موعد مقرر نسبت به تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی خود اقدام نمایید.
حسابداربرتر
سوالات متداول
عواقب عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی چیست؟
عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی منجر به جریمههای سنگین، پیگرد قانونی و محرومیت از برخی مزایا میشود.
آیا میتوان پس از موعد مقرر، اظهارنامه مالیاتی را ارسال کرد؟
بله، میتوان اما مشمول جریمه دیرکرد خواهد شد. هرچه دیرتر اقدام شود، میزان جریمه نیز بیشتر خواهد بود.